Breaking News

Οι Βρυξέλλες προτρέπουν το Μαρόκο να περιορίσει τις εκροές παράτυπων μεταναστών

«Είναι ανησυχητικό ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, πολλά από αυτά παιδιά, κολύμπι στη Θέουτα θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πολλοί από αυτούς έπρεπε να σωθούν και ένα άτομο πέθανε », παραπονέθηκε την Τρίτη ο επίτροπος εσωτερικών και επικεφαλής της μετανάστευσης, Ylva Johansson.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το θάνατο των μεταναστών στη Μεσόγειο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιόχανσον προέτρεψε το Μαρόκο να αποφύγει τις παράτυπες αναχωρήσεις από το έδαφός του και υπενθύμισε ότι εάν ο Ραμπάτ θέλει να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την ΕΕ, η μετανάστευση είναι ένα βασικό στοιχείο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι ότι το Μαρόκο παραμένει προσηλωμένο στην πρόληψη της αναχώρησης παράνομων μεταναστών και ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην επικράτεια της κοινότητας επιστρέφονται αποτελεσματικά και με τάξη στη χώρα τους. Τα ισπανικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να οικοδομήσει μια σχέση με το Μαρόκο με βάση την εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις και η μετανάστευση είναι ένα βασικό στοιχείο σε αυτό το θέμα », υπενθύμισε για τον αντίκτυπο που αυτή η μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα, λόγω« άνευ προηγουμένου παράτυπων αφίξεων από το Μαρόκο και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα », μπορεί να έχει μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.

Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ισπανία, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, David Sassoli.

“Όλη η υποστήριξή μας και η αλληλεγγύη μας προς την Ισπανία. Τα σύνορα της Ισπανίας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπενθύμισε ο Βέλγος φιλελεύθερος ο οποίος, όπως ο Johansson, προειδοποίησε τη Ραμπάτ ότι “η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι κοινές δεσμεύσεις” αποτελούν βασικά κομμάτια της σχέσης.

“Η διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Τα ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα”, πρόσθεσε ο Ιταλός σοσιαλιστής που ζήτησε κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και κοινές δεσμεύσεις με τις γειτονικές χώρες.

“Τα ισπανικά σύνορα της Θέουτα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Πλήρης αλληλεγγύη με την Ισπανία”, η Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σινά επίσης επανέλαβε, σε απόλυτη αρμονία με το μήνυμα που διαβίβασε λίγο μετά ο Πρόεδρος Ursula von der Leyen.

Όπως θυμόταν τον Έλληνα Επίτροπο, όσον αφορά τις ανάγκες της ΕΕ “και τη σύμβαση μετανάστευσης”, “συμφωνίες με τρίτες χώρες”, “ισχυρή προστασία των συνόρων”, “αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών” και “πολιτική νόμιμης μετανάστευσης”

Ο Johannson, ο οποίος παρακολουθεί τις εκδηλώσεις “πολύ στενά” μαζί με τον Αντιπρόεδρο Josep Borrell και τον Επίτροπο Oliver Varhely, έδωσε ως παράδειγμα του δράματος ότι οι ευρωπαϊκές ακτές βιώνουν τη διάσωση στα τέλη Απριλίου τριών μεταναστών, από τους 60 έφυγε από τη Μαυριτανία, 590 χιλιόμετρα από το Κανάριο Νησί του Ελ Ιέρο, όταν ήταν 22 ημέρες.

Ανάμεσά τους, εξήγησε, ήταν ένα 17χρονο κορίτσι από την Ακτή του Ελεφαντοστού για το οποίο το όνειρο της Ευρώπης «μετατράπηκε σε εφιάλτη» όταν έλειπαν από νερό και βενζίνη. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε να βλέπουμε ούτε ξηρά ούτε πλοία, τρεις εβδομάδες στη θάλασσα. Μόνο τρία άτομα έμειναν ζωντανά », είπε, θρηνώντας το θάνατο περισσότερων από 600 ατόμων μέχρι στιγμής φέτος.

Επείγουσα αποστολή στη Θέουτα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρκετοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην κρίση στη Θέουτα. Κάποιοι όπως ο Maite Pagazaurtundua, στις τάξεις του Renew, να καταγγείλουν ότι “το Μαρόκο παίζει με την Ισπανία και με ολόκληρη την ΕΕ επιτρέποντας σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους να κολυμπήσουν σε μια οργανωμένη βουτιά χθες” σε αυτό που ισοδυναμεί με “βόμβα σε μια πόλη της 85.000 πληθυσμός “.

Υπό αυτήν την έννοια, προέτρεψε τις Βρυξέλλες να στείλουν “μια επείγουσα αποστολή” και να αποφύγουν τον “εκβιασμό”. Άλλοι όπως ο Jorge Buxadé (Vox) περιέγραψαν τα τελευταία γεγονότα στην αυτόνομη πόλη ως «μια άνευ προηγουμένου πράξη επιθετικότητας» και «προγραμματισμένη εισβολή που χρησιμοποιεί ανηλίκους ως όπλο εναντίον της Ισπανίας» που διαπράχθηκε όχι από τις «μαφίες» αλλά από μια «ριζοσπαστική μουσουλμανική κυβέρνηση» που ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο ».

Ο εκπρόσωπος της Vox προέτρεψε τις Βρυξέλλες να αναστείλουν αμέσως οποιαδήποτε πληρωμή στο Μαρόκο, την επιβολή κυρώσεων, την παράλυση της έκδοσης θεωρήσεων ή την αναγνώριση νόμιμης διαμονής στους Μαροκινούς και την απέλαση Μαροκινών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ευρωβουλευτής Juan Ignacio Zoidohe κατηγόρησε τις μαροκινές αρχές για «παθητικότητα», αλλά κατηγόρησε τα γεγονότα για την «καταστροφική εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης Pedro Sánchez. “Όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές και δημοφιλείς, έχουν καλλιεργήσει μια καλή σχέση γειτονίας με το Μαρόκο.

Μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση Sanchez επέτρεψε στους ριζοσπάστες και λαϊκιστές των Podemos να μποϊκοτάρουν τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, “επιτέθηκε.” Ο Σάντσεζ επιδεινώνει σοβαρά τις σχέσεις της Ισπανίας και της Ευρώπης “και” η άφιξη χιλιάδων μεταναστών είναι η συνέπεια “, προστέθηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *