Breaking News

Ο Μπάιντεν εκφράζει στον Νετανιάχου την υποστήριξή του για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Joe Biden ανταποκρίνεται στην πίεση. Ο πρόεδρος που απέρριψε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον κατάλογο προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής του τώρα, μετά από μια εβδομάδα επίθεσης στη Γάζα, παρεμβαίνει.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν εξέφρασε την «υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός», κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής ρητά. “Ο ισραηλινός στρατός δεν μιλάει για κατάπαυση του πυρός, επικεντρωνόμαστε στο να συνεχίσουμε να πυροβολούμε”, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Hidai Zilberman.

Μέχρι τώρα η διοίκηση του Μπάιντεν είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην έκκληση για «ηρεμία» και «περιορισμό». Από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες την περασμένη Δευτέρα, ο Δημοκρατικός επέμεινε στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε “αδιάκριτες επιθέσεις πυραύλων”, μια δήλωση που επανέλαβε κατά τη διάρκεια του τηλεφώνου του.

Για πρώτη φορά σε οκτώ ημέρες, εξέφρασε την υπεράσπισή του για κατάπαυση του πυρός με “τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου για το σκοπό αυτό”.

Τρεις φορές αποκλείστηκε
Η Γάζα ξημερώνει χωρίς έναν ακόμη θάνατο στον πάγκο σε μια φαινομενική χαλάρωση της επίθεσης. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε τη νύχτα τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις “θα συνεχιστούν για 48 ώρες.” Αυτή η νέα δήλωση από τον Μπάιντεν φέρνει κάποια ελπίδα σε μια έρημη ταινία. Η ημισέληνος του Κατάρ έχει καταγγείλει την επίθεση σε ένα από τα γραφεία της στη Γάζα, η οποία έχει αφήσει δύο νεκρούς και δέκα τραυματίες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμποδίσει τρεις προσπάθειες να εκδώσουν κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταδίκη των βομβαρδισμών του Ισραήλ και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, η διοίκηση του Μπάιντεν χρησιμοποίησε διπλωματικά κανάλια.

Ο Hady Amr, αναπληρωτής υφυπουργός Παλαιστινιακών και Ισραηλινών Υποθέσεων, έχει συναντηθεί με τις δύο πλευρές για μέρες χωρίς θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το «έντονο και σιωπηλό» διπλωματικό έργο, υπερασπίστηκε τον Λευκό Οίκο.

Πώληση όπλων
Επίσης, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σφυρηλατείται μια σταδιακή αλλαγή Ορισμένοι νομοθέτες αμφισβήτησαν την έγκριση πώλησης όπλων 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ από τη Δημοκρατική Διοίκηση. Αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για τον συνεχή βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, αν και εγκρίθηκε στις 5 Μαΐου, πριν από την έναρξη της επίθεσης. Ένας τομέας του Κογκρέσου βλέπει αυτήν την πώληση ασυμβίβαστη με εκεχειρία.

Ως εκ των προτέρων, ο Νετανιάχου είχε πει ώρες πριν από την κλήση ότι θα συνεχίσει να “επιτίθεται σε τρομοκρατικούς στόχους”. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ήδη σκοτώσει τη ζωή 212 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών. Έχουν επίσης μετατρέψει τη Λωρίδα σε σωρό ερείπια και ερείπια.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε δει στοιχεία ότι, όπως είχε δηλώσει ο Νετανιάχου, η Χαμάς χρησιμοποίησε το βομβαρδισμένο κτίριο κατοικιών που χρησίμευσε ως γραφείο για μέσα όπως το Al Jazeera και το Associated Press.

Επίσης αυτή την Τρίτη είναι η έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που κλήθηκε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης. Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Ιορδανία παραμένουν κλειδωμένες σε συνομιλίες για την αναζήτηση λύσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *