Breaking News

Η Κίνα αποκλείει την είσοδο της ομάδας του ΠΟΥ στη χώρα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος», η Κίνα αρνήθηκε την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων της στη διερεύνηση της προέλευσης του κοροναϊού.

Μια δέκα ισχυρή ομάδα διεθνών επιστημόνων και ιολόγων επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου ως μέρος μιας πολυαναμενόμενης αποστολής για διερεύνηση πρώιμων περιπτώσεων κοροναϊού, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο στην επαρχία Γουχάν της Κίνας.

Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις απαραίτητες άδειες για την είσοδο της ομάδας στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ μιλούσε με Κινέζους αξιωματούχους από τον Ιούλιο.

Η Κίνα προσπαθεί να διαμορφώσει την αφήγηση σχετικά με το πότε και πού ξεκίνησε η πανδημία.

Και σε μια σπάνια κριτική για το Πεκίνο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση.

“Σήμερα, μάθαμε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις απαραίτητες άδειες για την άφιξη της ομάδας στην Κίνα.

“Είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτά τα νέα, δεδομένου ότι δύο μέλη είχαν ήδη ξεκινήσει τα ταξίδια τους και άλλα δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή, αλλά είχαν επαφή με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους”, είπε.

Ο κ. Tedros μίλησε με απροσδιόριστους ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και “εντυπωσίασε πλήρως την απόλυτη κριτική φύση αυτού”.

Είπε ότι “κατέστησε σαφές” ότι η αποστολή ήταν προτεραιότητα για την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας: “Είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε την αποστολή το συντομότερο δυνατό.”

Μέλη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας άρχισαν να αναχωρούν από τις χώρες καταγωγής τους τις τελευταίες 24 ώρες ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της ΠΟΥ και της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι εμπειρογνώμονες που προέρχονται από όλο τον κόσμο αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη Γουχάν, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό πει ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς ο ιός πήρε είδη στον άνθρωπο.

Έχει αναφερθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά όλες τις έρευνες στο σπίτι σχετικά με την προέλευση του ιού και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναπαράγει αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να προέρχεται από αλλού.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε πρόσφατα ότι “όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η πανδημία πιθανότατα προκλήθηκε από ξεχωριστά κρούσματα σε πολλά μέρη του κόσμου”.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών ήρθε για να ασκήσει κριτική από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ για την υποτιθέμενη σεβασμό και υπερβολικό επαίνους για τον χειρισμό της Κίνας για το αρχικό ξέσπασμα.

Πριν από το ταξίδι, η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει την αφήγηση σχετικά με το πότε και από πού ξεκίνησε η πανδημία, με τον ανώτερο διπλωμάτη Wang Yi να λέει “όλο και περισσότερες μελέτες” έδειξαν ότι εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές.

Η Κίνα ανέφερε συνολικά 96.310 περιπτώσεις με 4.787 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επί του παρόντος 443 άτομα για την ασθένεια, ενώ άλλα 363 άτομα παρατηρούνται μεμονωμένα για ύποπτα περιστατικά ή για θετικό έλεγχο χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *