Breaking News

Ευρωπαίοι στην Κίνα

Η ΕΕ και η Κίνα μόλις έκλεισαν μια σημαντική επενδυτική συμφωνία που θα διευκολύνει την είσοδο, τη δραστηριότητα και την επέκταση των ευρωπαϊκών εταιρειών στο έδαφος του ασιατικού γίγαντα. Το σύμφωνο, το οποίο επιδιώκεται αδιάκοπα για επτά χρόνια, έχει λάβει την τελική ώθηση υπό τη γερμανική προεδρία.

Μαζί του, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει σημαντικά επιτεύγματα στην ημερήσια διάταξη που έδωσε προτεραιότητα: την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης, τον χειρισμό του λαϊκού λαϊκισμού τόσο εξωτερικά (η μονομερής προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ) όσο και εσωτερικά (οι μετακινήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας) και αυτή η συμφωνία με την Κίνα.

Με αυτό, διασφαλίζεται η ίδια μεταχείριση στις ευρωπαϊκές εταιρείες με τις κινεζικές εταιρείες σε τομείς από τους οποίους εξαιρέθηκαν, όπως χρηματοδότηση, υγεία, περιβάλλον ή μεταφορές και η απαίτηση δημιουργίας μικτών εταιρειών για πρόσβαση σε διαφορετικούς τομείς αυτής της παραδοσιακής αγοράς καταργείται . πηγή νεποτισμού και διαφθοράς.

Μαζί με τις νέες απαιτήσεις διαφάνειας στη χορήγηση δημόσιων επιδοτήσεων, οι περιορισμοί στην υποχρεωτική μεταφορά ευρωπαϊκής τεχνολογίας σε εταιρείες αυτής της χώρας και οι δεσμεύσεις της Κομμουνιστικής Κυβέρνησης να συμμορφωθούν με τις συμβάσεις για τα δικαιώματα εργασίας της ΔΟΕ, όπως αυτή που απαγορεύει τις αναγκαστικές εργασίες.

Η Κίνα βελτιώνει επίσης την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή επικράτεια σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και προσπαθεί να εδραιώσει τη στρατηγική της για να αποκτήσει κάποια ανοχή από μια ήπειρο, την ευρωπαϊκή, η οποία μπορεί να μετριάσει τη σκληρότητα των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ μόλις εξαφανιστεί η ασταθής αδιαλλαξία του Trump.

Ωστόσο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιράζονται, εσωτερικά και εξωτερικά, αρχές που παραβιάζει το Πεκίνο ή παρακάμπτει σε βασικά οικονομικά ζητήματα, όπως πνευματική ιδιοκτησία (κατά της παραχάραξης) ή αυθαίρετη κρατική ενίσχυση (ειδικά σε δημόσιες εταιρείες).

Η εισερχόμενη διοίκηση των εκλεκτών Joe Biden έδειξε, απαλά αλλά καθαρά, την ενόχληση με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, αφού διαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με την πρόθεση του κοινού να το ολοκληρώσει πριν από το τέλος του 2020. ούτε ελεύθερο, διότι αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή στρατηγική πλέγματος ενός δικτύου διμερών εμπορικών συμφωνιών (με την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Mercosur ως εναλλακτική λύση για τη διάλυση της πολυμέρειας και του ΠΟΕ που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον υπό τον απολυθέντα πρόεδρο.

Ούτε είναι εχθρική, καθώς η συμφωνία ισοδυναμεί με την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, υπενθυμίζει οι Βρυξέλλες.

Οι επιφυλάξεις των τομέων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τους Κινέζους έχουν νόημα · Ωστόσο, πρέπει να επαληθευτεί η πρόοδος που συνεπάγεται η συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα και την περιβαλλοντική πολιτική. Θέματα των οποίων η προσέγγιση είναι καλύτερη από χθες και τίποτα δεν την εμποδίζει (μαζί με άλλους) να είναι χειρότερη από αύριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *