Breaking News

Ο πρωθυπουργός της Μαδρίτης δεσμεύεται να εντείνει την αργή ανάπτυξη εμβολιασμού

Συνολικά 139.399 άτομα έλαβαν τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech Covid-19 στην Ισπανία, με ηλικιωμένους σε κατοικίες, ενήλικες με μεγάλες εξαρτήσεις, φροντιστές και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρώτη ομάδα που έλαβαν τον εμβολιασμό.

Τα δεδομένα κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Υγείας την Τρίτη και δείχνουν ότι 56.505 περισσότερες λήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά το αρχικό σύνολο δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι το 18,7% των 743.925 δόσεων που έχουν διανεμηθεί μεταξύ των περιφερειών της Ισπανίας έχουν μέχρι στιγμής ενεθεί. Υπάρχει, ωστόσο, καθυστέρηση μιας ή δύο ημερών για την κοινοποίηση αυτών των δεδομένων από περιοχή σε περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι λείπει μια πλήρης εικόνα.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, οι Αστούριας δεν σταμάτησαν να εμβολιάζουν άτομα τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες. Η πιο προηγμένη περιοχή μέχρι στιγμής είναι η Αστούριας, η οποία έχει ήδη χορηγήσει το 100% των εμβολίων που έλαβε κατά την πρώτη αποστολή μεταξύ του πληθυσμού της.

Μια νέα αποστολή περίπου 11.700 δόσεων έφτασε αυτή την εβδομάδα, και ο επικεφαλής της υγείας της περιοχής, Πάμπλο Φερνάντεζ, δήλωσε σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ότι το σχέδιο είναι να συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί κατά την άφιξή τους. Άλλες περιοχές, ωστόσο, δεν ταιριάζουν τόσο καλά, όπως η γειτονική Κανταβρία, με μόλις το 5,1% των χορηγηθεισών δόσεων, τη Μαδρίτη (5,4%) και την Καταλονία (9,3%).

Την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας στην Αστούρια είδαν 12.000 άτομα να λαμβάνουν το εμβόλιο, ένα υψηλό ποσοστό που η περιοχή αποδίδει στην «εργασία και τον συντονισμό» του υπουργείου υγείας της. Σε αντίθεση με άλλα εδάφη της Ισπανίας, οι εμβολιασμοί δεν σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα τις αργίες για το νέο έτος ούτε το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, η Asturias επέλεξε επίσης να πάρει τα εμβόλια από παγωμένο χώρο αποθήκευσης «με ονόματα και επώνυμα», δηλαδή με προηγούμενη κατανομή σε ποια περιοχή υγειονομικής περίθαλψης προορίζονται και ακριβώς πού και πότε θα χορηγηθούν. Υπάρχουν 50 ομάδες που διανέμονται σε ολόκληρη την περιοχή για την εκτέλεση του προγράμματος, με δυνατότητα αύξησης του προσωπικού εάν είναι απαραίτητο.

Στη Μαδρίτη, εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός πρωθυπουργός Isabel Díaz Ayuso του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), δεσμεύτηκε να ενισχύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού αφού ο χαμηλός αριθμός δόσεων που χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής προκάλεσε εκτεταμένη κριτική.

«Η Μαδρίτη θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και αργίες», έγραψε μέσω Twitter στο Τρίτη. «Πρωί και απόγευμα. Με όλους τους δυνατούς πόρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Ακόμα και τη νύχτα. ”

Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, η Μαδρίτη είχε προγραμματίσει να εμβολιάσει μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή χρησιμοποιώντας την ομάδα του 92 νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από τη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.

Αλλά όταν οι αριθμοί για άλλες περιοχές κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, και προέκυψε ότι ορισμένες ομάδες δούλευαν ασταμάτητα, η περιφερειακή κυβέρνηση – διευθύνεται από το PP σε συνασπισμό με την κεντροδεξιά Ciudadanos (Πολίτες) και στηρίχθηκε από την ακροδεξιά Vox – επέλεξε να αλλάξει στρατηγική.

Την περασμένη εβδομάδα, μόνο 3.090 άτομα εμβολιάστηκαν στη Μαδρίτη, παρά την περιοχή που έλαβε 48.750 δόσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Μαδρίτης, «δεν ήταν η καλύτερη εβδομάδα», λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς, μεταξύ άλλων. Δεν πραγματοποιήθηκαν πυροβολισμοί στη Μαδρίτη από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου.

Η Ayuso σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που χορηγούν τα εμβόλια, έως και 54 ζευγάρια νοσοκόμων (108 συνολικά), δήλωσε ένας τοπικός εκπρόσωπος στην EL PAÍS. Η πηγή δεν επιβεβαίωσε εάν θα προέρχονται από τη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση μόλις υπέγραψε μια σύμβαση με τον Cruz Roja (Ερυθρός Σταυρός) σε επείγουσα βάση για την παροχή 24 υπαλλήλων για τη χορήγηση εμβολίων σε μικρές και μεσαίες κατοικίες ηλικιωμένων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν συντονιστή ο οποίος θα λειτουργεί ως σημείο επαφής με το περιφερειακό τμήμα υγείας. Το συμβόλαιο αξίζει 804.000 ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι επικριτές του Ayuso μεταξύ της πολιτικής αντιπολίτευσης έχουν λάβει τις ειδήσεις ως ακόμη περισσότερα στοιχεία για τις προσπάθειες της περιφερειακής κυβέρνησης να μετατρέψει τον τομέα της δημόσιας υγείας σε επιχείρηση.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ερευνά μια ανώτερη κατοικία στην περιοχή που φέρεται να έχει χορηγήσει εμβόλια Covid-19 σε συγγενείς και στενούς φίλους υπαλλήλων, παραβιάζοντας έτσι τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας που αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι, ενήλικες με εξάρτηση, φροντιστές και πρώτοι υπάλληλοι υγείας πρέπει να είναι οι μόνο ομάδα που θα λάβει τους εμβολιασμούς σε αυτό το πρώτο στάδιο της καμπάνιας.

Ο έλεγχος άνοιξε μετά τη δημοσίευση των ισχυρισμών από την ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα elDiario.es, η οποία διαπίστωσε ότι άτομα που δεν είχαν άμεση σύνδεση με την κατοικία Casablanca Valdesur στον δήμο Valdemoro εισέρχονταν στο κτίριο για να λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Σύμφωνα με την ιστορία που δημοσίευσε το elDiario.es, ο διευθυντής της κατοικίας προσέφερε αυτές τις λήψεις «ως χάρη» και τους χορηγήθηκαν για μια περίοδο αρκετών ημερών.

Ο πρόεδρος της ομάδας Καζαμπλάνκα, Ignacio Fernández Cid, επιβεβαίωσε στον EL PAÍS ότι άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας είχαν εισέλθει στο κέντρο για εμβολιασμό.

«Εμβολιάζουμε τους κατοίκους και το προσωπικό και εάν έχουν απομείνει δόσεις, εθελοντές που έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους εισέρχονται [για εμβολιασμό]», εξήγησε. Ο Fernández Cid πρόσθεσε ότι είχε διακοπές μέχρι την Τρίτη και περιμένει περισσότερες πληροφορίες από το κέντρο της ομάδας του στο Valdemoro.

Δεν είναι σαφές πώς η Καζαμπλάνκα θα είχε εκτρέψει αυτά τα εμβόλια σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι οίκοι πρέπει να τροφοδοτούν προσωπικά δεδομένα σχετικά με τους αποδέκτες εμβολίων σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο που δημιουργήθηκε από περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *