Breaking News

Η ΕΕ κλείνει ένα σύμφωνο με την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε επιτέλους μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα την Τετάρτη, η οποία ήταν πολυαναμενόμενη και αμφιλεγόμενη. Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, οι Βρυξέλλες κατάφεραν να κάνουν το Πεκίνο να συμφωνήσει να σταματήσει να απαγορεύει την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην αγορά του ή να εισάγει διακριτικές πρακτικές για τον αποκλεισμό τους.

Το σύμφωνο, ωστόσο, δεν δημιουργεί μόνο υποψίες στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα, Reinhard Bütikofer (Πράσινοι), χαρακτήρισε τη συμφωνία “στρατηγικό λάθος” από την ΕΕ.

Δεν υπήρξαν υπέροχες πράξεις. Απλώς μια συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως επιβάλλεται από περιόδους πανδημίας. Το επενδυτικό σύμφωνο μεταξύ ΕΕ και Κίνας έκλεισε το μεσημέρι, μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου Xi Jinping και της ευρωπαϊκής πλευράς.

Οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Charles Michel και η Επιτροπή, η Ursula von der Leyen, και η Γερμανίδα καγκελάριος, η Angela Merkel – με τη σειρά της πρόεδρος της ΕΕ – ενώθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, έναν από τους πιο δημοφιλείς κριτικούς και απαιτητικούς με συμφωνία.

Η συμφωνία έχει τρεις βασικούς άξονες: μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα επιδοτήσεων που έθεσε το Πεκίνο για τις εταιρείες του, μεγαλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και επιβράδυνση της μεταφοράς τεχνολογίας. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: αυτή η συμφωνία δεν θα λύσει όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με την Κίνα που αντιμετωπίζουμε.

Ότι υπάρχουν πολλά. Ωστόσο, συνδέει την Κίνα με σημαντικές δεσμεύσεις που πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση », δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ιδιαίτερα το άνοιγμα νέων αγορών που συνεπάγεται η συμφωνία, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, που αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να παρέχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκές εταιρείες – με ισότιμους όρους με τις υπόλοιπες και χωρίς κακές πρακτικές – σε τομείς που μέχρι τώρα είχε θεωρήσει το αποθεματικό του: υπηρεσίες cloud, χρηματοδότηση, ιδιωτική υγεία, περιβάλλον και μεταφορές.

“Η συμφωνία θα προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ευρωπαίους επενδυτές, επιτρέποντας στις εταιρείες μας να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο Von der Leyen.

Ο Dombrovskis εξήγησε ότι η συμφωνία εξαλείφει επίσης την υποχρέωση δημιουργίας συμμαχιών ή εταιρειών με μικτό κεφάλαιο – Ευρωπαϊκό και Κινέζικο – για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένους τομείς.

Το ίδιο θα γίνει επίσης, αν και σταδιακά, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 28% του συνόλου των επενδύσεων της ΕΕ στον ασιατικό γίγαντα. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Βερολίνο, το οποίο την είχε θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της τρέχουσας Προεδρίας της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες τόνισαν επίσης τις παραχωρήσεις που είχε λάβει από την Κίνα στον τομέα των περιβαλλοντικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Πεκίνο δεσμεύεται να υιοθετήσει σταδιακά όλες τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας.

Εάν συνέβαινε, θα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, ειδικά δεδομένης της ανησυχίας που δημιουργούν οι καταγγελίες ακτιβιστών σχετικά με την εργασιακή εκμετάλλευση της μειονότητας Uyghur στο Xinjiang, την οποία αρνείται η Κίνα.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα αποτιμήσει τις σχέσεις με την Κίνα υπό τη γαλλική προεδρία του 2022. Σε κάθε περίπτωση, έχει δηλώσει και πάλι στη δήλωση μετά τη συνεδρίαση «τη σοβαρή ανησυχία της» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επίσης στο Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η διαδικασία φαίνεται περίπλοκη. Προς το παρόν, ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας που ασχολείται με την Κίνα, Reinhard Bütikofer, επιτέθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter κατά του συμφώνου και το χαρακτήρισε ως «στρατηγικό σφάλμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *