Breaking News

Το νέο στέλεχος Coronavirus που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη φτάσει σε 14 χώρες

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες δεν είναι πιο σοβαρό αλλά πιο μεταδοτικό από το κυρίαρχο μέχρι τώρα στην Ευρώπη, έχει ήδη φτάσει σε 14 χώρες της ηπείρου και άλλες 10 στις υπόλοιπες κόσμος.

Αυτό αντικατοπτρίζεται σε έκθεση κινδύνου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το οποίο προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης υγειονομικής περίθαλψης στα συστήματα υγείας τις επόμενες εβδομάδες είναι υψηλός» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παρατηρήσει τον αντίκτυπο του νέου στελέχους στα νοσοκομεία του. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά μετάδοσης στις γεωγραφικές περιοχές όπου το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αρχίσει να κυκλοφορεί έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο”, ανέφεραν οι αξιωματούχοι υγείας της χώρας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ECDC, οι ευρωπαϊκές χώρες που κατά το κλείσιμο της έκθεσης είχαν εντοπίσει περιπτώσεις της νέας παραλλαγής είναι η Δανία (46). Πορτογαλία (21) Ιταλία (14) Ισλανδία (13) Ολλανδία (11); Ισπανία (9, αν και την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν νέες περιπτώσεις που αυξάνουν τον αριθμό των μολυσμένων σε τουλάχιστον 14) · Ιρλανδία (7) Βέλγιο (4); Φινλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Γερμανία (2 περιπτώσεις το καθένα). και τη Γαλλία και τη Σουηδία (μία ανά χώρα).

Εκτός της ηπείρου, η χώρα με τις περισσότερες διαγνώσεις είναι η Ιαπωνία (οκτώ) ακολουθούμενη από την Ινδία (έξι), το Ισραήλ (πέντε), την Αυστραλία και τον Καναδά (τέσσερις), τη Νότια Κορέα (τρεις), το Χονγκ Κονγκ και την Ιορδανία (δύο) και τη Σιγκαπούρη και Λίβανος (ένα).

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε άτομα με ιστορικό ταξιδιού ή στενή επαφή με ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις τέσσερις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στο Βέλγιο στις οποίες η πηγή της μόλυνσης είναι “άγνωστη”. Αν μη τι άλλο, οι συγγραφείς αναμένουν ότι αυτά τα στοιχεία θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και φοβούνται ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με το ECDC, “τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της νέας παραλλαγής και υψηλότερου ιικού φορτίου” σε ασθενείς, η οποία θα ήταν έως και τέσσερις φορές υψηλότερη. “Αναμένεται ότι ένα υψηλότερο ιικό φορτίο”, συνεχίζει η έκθεση, “σχετίζεται με μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.”

Για όσους είναι υπεύθυνοι για τον οργανισμό, οι διαθέσιμες πληροφορίες θα πρέπει να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι εξαιρετικά προσεκτικές τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC θεωρεί τον κίνδυνο της νέας παραλλαγής να εξαπλωθεί στις χώρες της ηπείρου ως «υψηλός».

Ο κίνδυνος αύξησης του αριθμού των “νοσηλείας και θανάτων” λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς του είναι επίσης “υψηλός”, αν και οι κλινικές εικόνες που προκαλούνται από το νέο στέλεχος είναι παρόμοιες με τις τρέχουσες.

Η σύμπτωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών, κατά την οποία οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αυξάνονται, με τις πρώτες φάσεις της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το ECDC, οι οποίοι συνιστούν τη διατήρηση προφυλάξεων.

Μεταξύ των μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου στελέχους στην Ευρώπη, ο οργανισμός προτείνει στις χώρες “τη γενετική αλληλουχία στοχευμένων και αντιπροσωπευτικών περιπτώσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση της επίπτωσης της παραλλαγής.”

Επίσης, “αύξηση της παρακολούθησης και των δοκιμών ατόμων από ή με συνδέσμους σε περιοχές με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης” του νέου στελέχους, στην περίπτωση αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ενίσχυση της ανίχνευσης επαφής και απομόνωση υποψιών και επιβεβαιωμένων περιπτώσεων», «η προειδοποίηση ατόμων από περιοχές με την υψηλότερη επίπτωση της ανάγκης να υποβληθούν σε δοκιμές και να συμμορφωθούν με καραντίνες» και «αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών» σε περιοχές κινδύνου είναι οι άλλες συστάσεις του ECDC.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους. Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι “αν και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οι εμβολιασμοί πιθανότατα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ιού, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αμέσως αυτά τα μέτρα και έως ότου οι διαθέσιμες δόσεις” αρχίσουν να μειώνουν την επίπτωση της νόσου στο Ήπειρος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *