Breaking News

Στη Ρουμανία αναδύεται μια νέα ακροδεξιά

Μέχρι τις γενικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου στη Ρουμανία – που κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες – λίγοι είχαν ακούσει για τη Συμμαχία για την Ένωση Ρουμάνων (AUR, που σημαίνει χρυσός στα Ρουμανικά).

Εκείνο το βράδυ, αυτό το ακροδεξιό κόμμα μπερδεύτηκε την κοινή γνώμη αναδύοντας το πουθενά – ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο – για να γλιστρήσει ως ο τέταρτος πολιτικός σχηματισμός στο Κοινοβούλιο, αφού συγκεντρώσει πάνω από το 9% των ψήφων (μισό εκατομμύριο ψήφο ).

“Θα ξεκινήσουμε μια συντηρητική επανάσταση”, δήλωσε ο Claudiu Tarziu, 47 ετών, συμπρόεδρος του AUR – τον οποίο περιγράφει ως “αντι-σύστημα” σχηματισμός – αφού γνώριζε τα αποτελέσματα στις εκλογές στις οποίες η συμμετοχή μόλις έφτασε το 32%, το χαμηλότερο την πτώση του σταλινικού καθεστώτος της Nicolae Ceausescu πριν από 31 χρόνια.

Αυτή η αποχή, χωρίς αμφιβολία, διευκόλυνε την εμφάνιση του AUR στο πολιτικό φάσμα με παραδοσιακές αξίες της οικογένειας, της πατρίδας, της χριστιανικής πίστης και της ελευθερίας.

“Μέχρι τώρα, η μετα-κομμουνιστική Ρουμανία δεν είχε πραγματικό συντηρητικό κόμμα”, επικρίνει ο Ταρζίου, αναφερόμενος στο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), το οποίο ήρθε δεύτερη στις νομοθετικές εκλογές (25,2%), πίσω από το νικηφόρο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) ), που ανήλθε σε 28,9%.

Παρά τα αποτελέσματα, η χώρα θα κυβερνηθεί τελικά από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό (την κεντρική συμμαχία USR-PLUS και το ουγγρικό κόμμα των μειονοτήτων, UDMR), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Florin Cîțu του PNL.

Όσον αφορά την άνοδο του AUR, η Ρουμανία ήταν μέχρι στιγμής μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν είχαν ακροδεξιά πολιτική δύναμη με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η εκπαίδευση επιβλήθηκε σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της Ανατολής.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη συνέβη στην Ιταλία, όπου ήταν η πρώτη επιλογή ομογενών και έγινε η δεύτερη δύναμη με την μεγαλύτερη ψήφο στην Ισπανία, όπου έχει 35 υποκαταστήματα απλωμένα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το ίδιο το κόμμα.

«Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτόν τον εξαιρετικά σχηματισμό. θα αντισταθεί, καθώς είναι το μοναδικό κόμμα κατά του συστήματος στο οποίο θα πέσει η δυσαρέσκεια της κοινωνίας », λέει ο Gelu Duminica, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Με έναν λιγοστό προϋπολογισμό ενός τετάρτου εκατομμυρίου ευρώ, οι ηγέτες του σχεδίασαν μια νικηφόρα εκστρατεία: πήγαν με πούλμαν στις κύριες πλατείες των πιο μειονεκτουσών πόλεων για να μεταδώσουν το μήνυμα της «πολιτικής σωτηρίας». και ξεκίνησαν μια επιθετική εκστρατεία στο Facebook με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του covid-19.

Μια ασθένεια που έχει πάρει τη ζωή 15.469 ανθρώπων στη Ρουμανία και έχει μολύνει 623.066, σύμφωνα με τη Ρουμανική Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας.

Σε μια χώρα όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών, η AUR κατάφερε επίσης να κινητοποιήσει τη φωλιά των ριζοσπαστών Ορθόδοξων ιερέων που αρνήθηκαν την πανδημία, οι οποίοι διέδωσαν φάρσες για τον Μπιλ Γκέιτς, τους οποίους κατηγόρησαν ότι θέλουν να εμφυτεύσουν μικροτσίπ με το εμβόλιο κατά του covid-19, αλλά και σε πρώην διοικητές του στρατού.

Το έκαναν με ομιλίες που θυμίζουν τη ρωσική αφήγηση: εθνικισμός, ομοφοβία, ξενοφοβία, ορθόδοξος χριστιανισμός και κυριαρχία. «Μας χαρακτηρίζουν ως δημιουργία της Ρωσίας, των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας και ακόμη και των Τραμπιστών. τίποτα δεν είναι αλήθεια », λέει ο Tarziu.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η AUR οργάνωσε μεγάλες διαμαρτυρίες ενάντια στη χρήση μάσκας ακριβώς σε περιοχές όπου επικρατεί η απογοήτευση με τα κύρια κόμματα της χώρας. Η προηγούμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην παροχή βοήθειας σε μεγάλες εταιρείες και επενδυτές περισσότερο από τους μικρούς επιχειρηματίες.

«Το NLP αντέδρασε με χαοτικό τρόπο όταν συνειδητοποίησε ότι πέφτει στις κάλπες. Άνοιξε αγορές έτσι ώστε οι αγρότες μέτριου εισοδήματος που κερδίζουν τα σαββατοκύριακα να μην μπουν στον πειρασμό να ψηφίσουν AUR. Αλλά ήταν αργά », εξηγεί η Duminica.

Αν και ο Tarziu, ο οποίος έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα εθνικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Cotidianul, επιβεβαιώνει ότι αυτές ήταν μόνο διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας επιλογής να φορούν μάσκες, ο Sorin Lavric, πρόεδρος της εσωτερικής γερουσίας της AUR – ένα ενδογαμικό και στενό ίδρυμα στον φασισμό που μιμείται τα πρώην λεγεωνικά κόμματα της ακροδεξιάς της δεκαετίας του 1930 στη Ρουμανία -, δήλωσε ακόμη ότι οι μάσκες είναι «άχρηστες», «ακρωτηριασμένες» και «ένα σημάδι υπακοής».

Ο κοινωνιολόγος Duminica εξηγεί ότι οι πολίτες “έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους” στους παραδοσιακούς ηγέτες και αισθάνονται “εγκαταλελειμμένοι”, οπότε “έψαχναν [στο AUR] τους σωτήρες τους.”

Αυτή η άνοδος της ακροδεξιάς πέρασε εντελώς απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης, απορροφημένη από την πανδημία, τους πολιτικούς αγώνες και τη διαφθορά που συνεχίζει να επιβαρύνει μια από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Λόγω του covid-19 δεν έχουμε κάνει τη δουλειά μας στο έδαφος. δεν έχουμε καταγράψει τον πολιτικό σφυγμό της εκστρατείας », θρηνεί ο Κρίστιν Παντάζι, δημοσιογράφος της πύλης G4Media.ro.

Στην πραγματικότητα, ένας άντρας που ψήφισε την AUR και που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος τώρα εκφράζει τη λύπη του για την επιλογή του και επικρίνει την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον υπερ-σχηματισμό. «Μόλις είχαμε πληροφορίες για το κόμμα μέχρι τις εκλογές, όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να αναλύουν το πρόγραμμά του και να μιλούν για τους ηγέτες του.

Τους ψήφισα από πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά δεν γνώριζα τη θέση τους κατά της ομοφυλοφιλίας και της άμβλωσης », εξηγεί. Οι ακροδεξιά ηγέτες είναι ανοιχτά εχθρικοί στον γάμο του ιδίου φύλου, στα δικαιώματα των αμβλώσεων και στην ΕΕ. Αντιτίθενται επίσης στην ουγγρική μειονότητα και υποστηρίζουν την επανένωση με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Παρά τον ορατό ευρωσκεπτικισμό του, ο Tarziu αποκαλύπτει ότι η AUR σκοπεύει να ενταχθεί στην Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τους VOX, τους αδελφούς της Ιταλίας και τον πολωνικό νόμο και δικαιοσύνη (PiS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *