Breaking News

Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων αποκαλύπτει ένα φερόμενο δίκτυο κατασκοπείας στην Κολομβία

Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων από την Κολομβία αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε μια υποτιθέμενη κατασκοπευτική συνωμοσία που προσπαθούσε για χρόνια να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες από δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, υποδομές και, κυρίως, από τον ενεργειακό τομέα.

Οι συναγερμοί της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) ανέβηκαν το 2017 και μετά από μια μακρά επιχείρηση αντιπαράθεσης, που ονομάζεται Επιχείρηση Enigma, οι πράκτορες διαπίστωσαν ότι οι Aleksandr Paristov και Aleksandr Nicolayevich Belosuv, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, διαπιστευμένοι ως προσωπικό της Πρεσβείας στην Μπογκοτά, πραγματοποίησαν δραστηριότητες που ήταν εκτός τα πρωτόκολλα της διπλωματίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Claudia Blum, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Iván Duque έλαβε την απόφαση να ζητήσει την απόσυρση αυτών των Ρώσων εκπροσώπων στις αρχές του μήνα, «αφού επαλήθευσε ότι πραγματοποιούσαν δραστηριότητες στη χώρα ασυμβίβαστη με τις διατάξεις του τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις ».

Αυτό το διεθνές μέσο ορίζει ότι “ο διπλωματικός πράκτορας” χάνει την ασυλία του εάν ενεργεί “εκτός των επίσημων καθηκόντων του”. Οι αξιωματούχοι έφυγαν από την Μπογκοτά στις 8 Δεκεμβρίου και, μετά από μια στάση στην Καρταχένα της Ινδίας, επιβιβάστηκαν σε πτήση αεροπορικής εταιρείας KLM προς Άμστερνταμ.

Ο Πρίστοφ, σύμφωνα με μια έκθεση του DNI που κυκλοφόρησε από το Caracol Radio, απεσταλμένος από την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικών (SRV). «Αυτό αποδεικνύεται από τις δραστηριότητες που είχε ασκήσει, τυπικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Belosuv, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν οι αρχές της Κολομβίας, ανήκει στο Κεντρικό Τμήμα Πληροφοριών, το τμήμα της στρατιωτικής κατασκοπείας, και πραγματοποίησε επίσης καθήκοντα που θεωρούσαν ύποπτα. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με την επιχείρηση που αποκαλύφθηκε αρχικά από το επίσημο περιοδικό Semana, ήταν η δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών ή τοπικών πληροφοριοδοτών.

Υπάρχει επίσης ένας τρίτος άντρας που δημιούργησε τις πρώτες υποψίες της Κολομβίας. Αυτός είναι ο Román Borisov, ο οποίος σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ήταν επίσημα ο τρίτος γραμματέας της Πρεσβείας και αφού ανακαλύφθηκε έφυγε από τη χώρα.

Η Μόσχα αντέδρασε στην απέλαση με ένα αμοιβαίο μέτρο, αναγκάζοντας την απόσυρση ενός προξενικού αξιωματούχου της Κολομβίας και του πρεσβευτή του πολιτισμού, του Λεονάρντο Γκονζάλες και της Άννας Μαρίας Πινίλα. Ωστόσο, ο καγκελάριος Μπλουμ είπε σε επίσημη ανακοίνωση ότι «παρά τις συνθήκες αυτές, ο σκοπός της Κολομβίας είναι να διατηρήσει το καλό επίπεδο που παραδοσιακά σηματοδότησε σχέσεις διπλωματικών, εμπορικών και συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία»

Αυτή η πλοκή, που επικεντρώνεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στη διείσδυση του πετρελαϊκού τομέα ή, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσίευσε η Semana, του Banco de la República, λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο απόλυτης χρεοκοπίας των σχέσεων μεταξύ Μπογκοτά και Καράκας.

Και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας από τους κύριους διεθνείς συμμάχους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Αυτό προκάλεσε εικασίες, ειδικά καθώς χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα κάθε μέρα, συχνά ανεξέλεγκτοι ή ταξιδεύουν μέσω άτυπων δρόμων.

Η κυβέρνηση Duque είναι μία από αυτές που έχουν σκληρύνει τις διεθνείς πιέσεις κατά του Chavismo τα τελευταία χρόνια, μαζί με την απερχόμενη αμερικανική διοίκηση, με επικεφαλής τον Donald Trump, και οι συντηρητικοί κολομβιανοί τομείς φοβούνται ότι πίσω από αυτό το δίκτυο υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης η χώρα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση και η αριστερά δεν έχουν κρύψει τις επιφυλάξεις τους. “Δεν ξέρω αν η δράση του Ντούκ εναντίον Ρώσων διπλωμάτων, που επιδιώκει να στρατολογήσει με τον Μπάιντεν ενόψει μιας υποτιθέμενης σύγκρουσης Ρωσίας / ΗΠΑ, δεν θα κλείσει τις πόρτες πιθανών αγορών του εμβολίου Σπόντνικ Β”, έγραψε ο γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Γκούσταβο Πέτρο στο Twitter.

Ο διάδοχος του κόμματος του ανενεργού αντάρτη της FARC, της Κοινής Επαναστατικής Εναλλακτικής Δύναμης, προχώρησε και κατηγόρησε τις κατηγορίες. “Οι Ρώσοι κατασκοπεύουν την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη σήραγγα La Línea [ένα έργο που χρειάστηκε έναν αιώνα για να κατασκευαστεί] και τις περίπλοκες και τεταμένες χορδές που χρησιμοποιεί ο Iván Duque όταν παίζει κιθάρα”, είπε.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, προς το παρόν, αρνήθηκε να προσφέρει δημόσια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση Enigma. «Η αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της συνέχισης των διμερών σχέσεων.

Τους φέρνουμε πάντα με το καλύτερο πνεύμα, αλλά οποιοσδήποτε διπλωμάτης που βρίσκεται στη χώρα μας και που ενεργεί αντίθετα με τη Σύμβαση της Βιέννης θα ειδοποιήσει τη χώρα έτσι ώστε να προχωρήσει στην απομάκρυνση αυτού του προσωπικού “, προειδοποίησε σε δηλώσεις προς το NTN 24 δίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *