Breaking News

Η αργή διάθεση εμβολίων στην Ισπανία αυξάνει τους φόβους

Το πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 ξεκίνησε αργά στην περιοχή της Μαδρίτης, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο περιφερειακός πρωθυπουργός, Isabel Díaz Ayuso του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης, μέχρι το σαββατοκύριακο, είχε χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού σε 3.090 άτομα από την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας την περασμένη Κυριακή. Αυτό είναι ένα πολύ αργό ποσοστό και αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των 48.750 δόσεων που η περιοχή θα λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το αργό ποσοστό διαχείρισης είναι σε αντίθεση με τη βιασύνη με την οποία ο Ayuso ήθελε να ξεκινήσει το πρόγραμμα, εκφράζοντας παράπονα ότι το Υπουργείο Υγείας δεν διέθεσε αρκετές δόσεις στην περιοχή.

Για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, ο Ayuso υπήρξε ένας εξαιρετικά φωνητικός κριτικός της κεντρικής διοίκησης – που διευθύνεται από έναν συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και τον νεαρό εταίρο Unidas Podemos – για τον χειρισμό της κρίσης υγείας.

«Ο εμβολιασμός είναι εθνικό πρόβλημα. Η στρατηγική είναι ένα εθνικό πρόβλημα και η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι, όπως και ο υπουργός που δραπετεύει, έτσι ώστε όλες οι περιοχές να λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό δόσεων, διαφάνειας και βοήθειας », δήλωσε ο Ayuso τη Δευτέρα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Υγεία Ο υπουργός Salvador Illa πρόκειται να παραιτηθεί, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει το αξίωμα στις εκλογές της Καταλονίας στις 14 Φεβρουαρίου με το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC).

Η αργή ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο παρατηρήθηκε σε άλλους τομείς όπως η Καταλωνία, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το εάν ο κυβερνητικός στόχος του εμβολιασμού του 70% του ισπανικού πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα είναι δυνατός.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής υγείας της Μαδρίτης, Αντόνιο Ζαπατέρο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο ότι υπήρξαν ορισμένα εμπόδια στο δρόμο, που κυμαίνονται από καθυστέρηση μιας ημέρας της άφιξης των εμβολίων στις αρχές της περασμένης εβδομάδας λόγω ενός διοικητικού προβλήματος με τον κατασκευαστή Pfizer , στη δυσκολία διαχείρισης των βολών σε ηλικιωμένα σπίτια, δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι είχαν επιλέξει να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων με συγγενείς.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά μια χαμένη εβδομάδα για το πρόγραμμα, καθώς δεν χορηγήθηκαν εμβολιασμοί μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, δεδομένου του σαββατοκύριακου και των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Το περιφερειακό υπουργείο Υγείας δεν έχει αναδιοργανώσει τα χρονοδιαγράμματα των ιατρικών εργαζομένων, έτσι ώστε να είναι στη διάθεσή τους για τη χορήγηση του εμβολίου τα σαββατοκύριακα.

«Δεν ήταν η καλύτερη εβδομάδα», δήλωσε ο Ζαπατέρο το Σάββατο, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα περίπου 15.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν και υποστηρίζουν ότι η περιφερειακή υπηρεσία υγείας είναι έτοιμη να αυξήσει τον ρυθμό χορήγησης των εμβολίων. «Οι Sermas [η Υπηρεσία Υγείας της Μαδρίτης] έχουν την ικανότητα να εμβολιάζουν περισσότερα άτομα, αλλά ουσιαστικά περιοριζόμαστε από τον αριθμό των εμβολίων που λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα», είπε.

Η περιοχή έχει εκπαιδεύσει 46 ζευγάρια νοσηλευτικού προσωπικού, τα οποία χορηγούν τα εμβόλια σε ηλικιωμένους σε κατοικίες – την πρώτη ομάδα που έχει επιλεγεί να ανοσοποιηθεί, δεδομένης της ευπάθειας τους στον κοροναϊό. Σε κάθε νοσοκόμα δόθηκε στόχος 25 δόσεων την ημέρα, οι οποίες θα αυξηθούν σε 50 τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με το ίδιο το προσωπικό.

Ωστόσο, υπήρξαν άλλα προβλήματα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ζήτησε η EL PAÍS. Αναφέρουν ότι πρέπει να εργαστούν με ένα σύστημα εγγραφής όπου δεν εμφανίζεται το κλινικό ιστορικό του ασθενούς, πράγμα που σημαίνει ότι στερούνται πληροφοριών όπως αλλεργίες και ότι τους δόθηκαν επίσης σύριγγες αρχικά που δεν τους επέτρεπαν να ρυθμίσουν τη δόση στα απαιτούμενα 0,3 χιλιοστόλιτρα. .

Αναφέρουν επίσης ότι δεν διαθέτουν προστατευτικό εξοπλισμό από τυχαία τρυπήματα με βελόνες και αναφέρουν επίσης την εύθραυστη υγεία των ηλικιωμένων που λαμβάνουν το εμβόλιο. «Ένας άντρας λιποθυμήθηκε μετά τη λήψη του εμβολίου και έπρεπε να τον θεραπεύσουμε», ανέφερε μια νοσοκόμα, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. «Αν θέλουν να επιταχύνουν τον ρυθμό του εμβολιασμού δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσουν τον αριθμό των νοσηλευτών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *